31.1.11

Pages (a) - Avaluació dels dos primers anys d'escola (Gripia)

Des de fa unes setmanes estem fent l'avaluació del camí que han emprès els alumnes de l'Escola de Pastors, en les seves 2 primeres edicions. Un dels neguits més gran que tenim des de l'organització és el futur que els hi espera a les persones, que un cop acabat el procés de formació, volen continuar l'activitat. La majoria d'aquestes tenen la intenció de portar a terme un projecte propi, amb el que això comporta: cerca de terres per instal·lar-hi la seva nau i ramat. Molts cops això està produint una certa frustració ja que el nostre sistema agrari no preveu ni inclou sistemes àgils de incorporació de persones al cicle ramader i per tant aquests alumnes tot i intentar-ho no hi troben espai. Això és especialment amarg a la zona del Pirineu on tot i que hi ha nombroses explotacions que no presenten relleu, aquestes no estan disposades a confiar en una persona de fora de la família.
 
Pensem que és important remarcar que no es troba en la mateixa situació una persona que es vulgui instal·lar de zero com a agricultor que com a jove ramader. La ramaderia comporta una estructura molt més complexa que demana de molta més inversió i patrimoni per començar l'activitat. El més difícil però és trobar la terra per instal·lar-se. Per tant comencem amb que el be més bàsic per tot just començar no el tenim ni garantit. Això és un fet gravíssim que demana de prendre decisions a nivell polític dins d'una esfera més alta.
 
L'Escola és tot just una eina, una espurna, perquè aquestes persones concretin els seus projectes i es decideixin, un cop han passat pel procés de formació, a tirar endavant allò que imaginaven seria el seu futur.  Des del Projecte Grípia no es pot donar un servei massa més complert més enllà d'això. La nostra feina en el dia a dia, és fer-los-hi un assessorament puntual i mobilitzar totes les ofertes laborals i de cessions que puguin sorgir.
 
EL RESULTAT
 
La incidència del Projecte Grípia al món de la pagesia no podem dir que sigui menor, ja que de les 48 persones que ha passat per les seves instal·lacions en dos anys, n'han sortit 34 que estan en procés o tirant endavant amb el seu projecte tot i les dificultats existents en la incorporació de joves a la ramaderia.
 
Admirem les seves conviccions, ganes i compromís que demostren tenir envers aquest ofici. Endavant i força!

No hay comentarios: